tiistai 23. joulukuuta 2014

Kahdeskymmeneskolmas luukku: Pidätän sinut...

Jouluinen. Toimintaa. Iltasatu. Osa 23.
Amppurulaan videoon linkki seuraavassa osassa

”Miten me todistetaan Mystin ja sen toisen tontun, mikä-sen-nimi-nyt-oli, syyllisyys”, Pulla kysyy.
”Sen nimi on Borusa”, Eljas vastaa: ”Enkä tiedä.”
”Meidän pitää yrittää saada vedenpitäviä todisteita heidän syyllisyydestään”, Pipa sanoo: ”Joku punainen lanka tai sormenjälki tai äänite.”

Kolmikko istuu ringissä Eljaksen olohuoneen lattialla käsissään glögimukit ja jaloissaan villasukat. Heidän keskellään on kynä ja A4-kokoinen muistilehtiö.
”Meidän pitää keksiä jotain ennen huomista, koska huomenna on jo myöhästä”, Omena sanoo ja hörppää varovasti höyryävästä glögimukistaan: ”He eivät saa syöstä Pukkia vallasta!”
”Jos heidän suunnitelmansa toteutuu, kellään ei ole kivaa”, Pipa sanoo ja hörppää hänkin glögiä. Eljas nyökkää ja nostaa mukin huulilleen. Hän ei kuitenkaan ehdi juoda kulaustakaan, kun ovikello soi. Kolmikko katsoo toisiaan hämmästyneenä.
”Kuka siellä voi olla?” Pipa kysyy, ja Eljas kohauttaa olkiaan.
”En tiedä, te olette ainoat jotka tietävät että ole täällä”, Eljas sanoo ja kysyy: ”Pitäisikö avata?”
”Ei, se voi olla poliisi”, Pulla sanoo, mutta Eljas päättää kuitenkin mennä avaamaan. Hän hipsii ovelle ja katsoo ovireiästä käytävään.
”Ei se ole poliisi”, Eljas kuiskaa Pullalle ja Pipalle, jotka ovat hipsineet hänen taakseen.
”Kuka se on?” Pipa kysyy, ja Eljas kohauttaa olkiaan: ”Joku jätkä se on.”
”Avaa”, Pipa kehottaa, ja kaikki kolme katsovat ovea jännittyneenä, kun Eljas painaa oven kahvaa ja raottaa ovea.
”Moi?” Eljas sanoo lyhyelle tontulle, joka tapittaa Eljasta ruskeilla silmillään.
”No mennäänkö me sisälle vai haluatko paljastua?” tonttu kysyy topakasti ja Eljas päästää hänet sisään. Eljas sulkee oven tontun takana.
Pipa ja Pulla väistävät tonttua, joka kävelee suoraan olohuoneeseen. Kolmikko seuraa tonttua, jok on istunut sohvalle.
”Saanko kysyä, kuka sinä olet ja mitä teet täällä?” Pipa tivaa tontulta ja nostaa mukinsa lattialta.
”Anteeksi, että ryntäsin sisään esittelemättä, mutta naapurisi oli juuri tulossa ulos”, tonttu sanoo ja esittäytyy: ”Olen Onni Wei, olen tonttujen tarkkailija.”
”Onni Wei!” Pulla huudahtaa tunnistaessaan nimen: ”Oletko Lahjan veli?” Tonttu nyökkää ja pörröttää vaivaantuneena hiuksiaan.
”En yleensä saisi näyttäytyä tontuille, koska minun tehtäväni on tarkkailla teitä ja selvittää ketkä ansaitsevat lahjoja”, Onni selittää: ”Tarvitsen kuitenkin teidän apuanne.”

Pipa, Pulla ja Eljas katsovat toisiaan ja istuvat sohvalle Onnin viereen. Onni kertoo heille, kuinka on tarkkaillut Mystiä ja Eljasta koko joulukuun. Tosin Eljaksen seuraaminen loppui siihen, kun tämä lähti Korvatunturilta. Hän kertoo, että on huomannut Mystin käyttäytyvän epäilyttävästi ja sai suunnitelman selville. Hän ei kuitenkaan tiedä kuka on rikoskumppani, jolle Mysti työskentelee. Eljas kertoo Onnille Borusasta, entisestä luokkatoveristaan ja kiusaajastaan. Onni kuuntelee hämmästyneenä, hän on luullut, että Borusa asuu Lumelassa. Onni kertoo, että hänellä on todiste siitä että Mysti laittoi wasabia pukin puuroon, sillä hän kuunteli Mystin puhelua Borusalle. Kolmikko katsoo ensin Onnia ja sitten toisiaan.
”Oikeasti?” Eljas kysyy, ja Onni nyökkää.
”Mihin sinä sitten tarvitset meidän apuamme?” Pulla kysyy.
”No minun täytyy saada todisteita ja mielellään ennen huomista”, Onni sanoo: ”Ajattelin, että kun te nyt tiedätte tästä jo, niin te voisitte auttaa minua.” Eljas nyökkää ja sanoo auttavansa mielellään.
Onni kertoo Mystin ja Borusan seuraavan tapaamisen olevan kahvilassa, jota Pulla johtaa. He aikovat piilottaa Mystin ja Borusan lähelle mikin, jotta kuulevat miten suunnitelma aiotaan toteuttaa. Pipan tehtävä on esittää tarjoilijaa ja tarkkailla sisältä käsin, samoin Pullan sillä hänellä on oikeasti työvuoro tapaamisaikaan. Eljaksen ja Onnin tehtävä on mennä läheiseen piilopaikkaan kuuntelemaan, mitä mikki kertoo ja nauhoittaa se. Suunnitelma laitetaan käytäntöön.

”Meillä kävi hyvä tuuri”, Onni sanoo. Suunnitelma on onnistunut täydellisesti ja he saivat selville suunnitelman koko laajuuden ja kuinka se aiotaan toteuttaa. He istuvat nyt tuossa samaisessa kahvilassa juoden vaahtokarkkikaakaota ja syöden pipareita.
”Jep, mutta yhteistyöllä oli paljon vaikutusta”, Pipa sanoo hymyillen: ”Ilman sinua emme olisi päässeet niin pitkälle.
”Jep, kiitos Onni”, Eljas sanoo: ”Ilman sinua en voisi todistaa syyllisyyttäni.”
”Huomenna viedään todiseet pukille ja olen varma, että saat työsi takaisin”, Onni sanoo ja hymyilee: ”Tänään emme valitettavasti ehdi viedä, sillä hän ei ota näin myöhään enää ketään vastaan.” 

He istuvat kaakaota juoden tyytyväisinä saavutuksestaan, kun joku tonttu ryntää kahvilaan osoittaen Eljasta ja huutaen: ”Tuolla se Pukin myrkyttäjä on.” Tontun perässä tulee kaksi poliisia ja Eljas pomppaa ylös tuolistaan, joka kaatuu. Hän etsii pakokeinoa, ja Omena kehottaa häntä menemään keittiön ovesta. Eljas juoksee minkä jaloistaan pääsee, mutta ulos päästyään hänen tiellään on yksi poliisi. Hän saa väistettyä poliisin ja juoksee minkä jaloistaan pääsee. Hän ei kuitenkaan pääse pitkälle, sillä poliiseilla on auto ja he saavat hänet kiinni.

”Eljas Kuusenmarja”, poliisi sanoo tarttuessaan Eljasta käsistä ja laittaessaan käsiraudat: ”Pidätän sinut karkoituksen rikkomisesta.”

Seuraavassa ja viimeisessä luukussa selviää, kuinka käy Eljakselle, Pipalle ja Pukille...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti