torstai 11. joulukuuta 2014

Yhdestoista luukku: "Moromoro"


Jouluinen. Laiska. Iltasatu. Osa 11.

Juna puksuttelee kohti Kuuselaa. Eljas herää neljän aikaan huutoon: hänen "paperiuhrinsa" on laittanut jalat kenkiinsä. Eljas meinaa purskahtaa nauruun, mutta hillitsee itsensä. Hän katsoo kelloa ja toteaa, että ehtii nukkua vielä pari, kolme tuntia ennen omaa asemaansa. Hän nukahtaa melkein saman tien suljettuaan silmänsä uudelleen.

Eljas seisoo Kuuselan asemalla katsellen ympärilleen mietteliäänä. Hänellä ei ole tarpeeksi rohkeutta kertoakseen tonttutytölle saapumisestaan ja häntä väsyttää. Siinä seisoskellessaan hän kuulee ohimennen jonkun naisen puhelinkeskustelun:

”Aha, juu … Jaa, kai sä tiiät mun osottee? … Ymm, kyllä Kuusitiheikönkuja kolome. … Jaaha, avain on kukkaruukussa. … Aha. … Mmm, ai tuut viidelt. Nii, muut tulee vast kuuelt … Mun pittää hoitaa pari juttuu, nii nähää siel viien aikaa. … Juuh, moromoro.”

”Hmm, meikä taitaa vierailla Kuusitiheikönkujalla”, Eljas ajattelee hakien Google Mapsista reitin. Hänen onnekseen Kuusitiheikönkuja ei ole kaukana. Matkalla Kuusitiheikönkujalle hän käy kaupassa ostamassa hiusväriä ja jalkavoidetta. Eljas kävelee hetkessä määränpäähänsä ja löytää avaimen kukkaruukusta. Varovasti hän avaa oven ja hiipii sisään. Asunto ei näytä hääppöiseltä, mutta ei Eljas tarvitse kuin ruokaa ja sängyn tai sohvan. Hän jättää kengät eteiseen, jottei jättäisi likatahroja lattioille. Hän ei halua jättää jälkiä. Tonttu hipsii suorinta tietä keittiöön ja löytää sieltä nugetteja, porkkanalaatikkoa, maitoa ja kolaa. Hän lämmittää nugetit ja porkkanalaatikon mikrossa ja linnoittautuu sohvalle television eteen. Hän selaa kanavia, muttei löydä mitään kiinnostavaa katsottavaa. Hän hymähtää ja sammuttaa television. Eljas kääntyy makaamaan mahalleen ja katsoo puhelimellaan Justimuksen videoita. Syötyään nugetit ja porkkanalaatikon Eljas tekee itselleen sekoituksen kolasta ja maidosta, jonka hän nauttii viimeisten pipareidensa kanssa. Hän katsoo FromTheBushesin videoita ja nauraa mahansa kipeäksi heidän kohellukselleen. Syötyään kaikki piparit ja juotuaan maitokolansa, hän laittaa itselleen herätyksen ja puhelimensa lataukseen. Hän löysi laturin aikaisemmin eteisestä. Hän laittaa puhelimensa lattialle ja nukahtaa mahalleen. Hänen toinen kätensä roikkuu sohvan reunan yli hipoen lattiaa

Pari tunnin kuluttua Eljaksen puhelin alkaa hälyttää ja yrittäessään sammuttaa sitä hän kierähtää lattialle. ”Auts”, Eljas parkaisee maatessaan selällään lattialla. Hän nousee istualleen sammuttaen samalla tuon ärsyttävän herätyksen. Hän päättää jättää yllätyksen talonomistajille. Hän menee kylpyhuoneeseen, etsii shampoopurkin ja tyhjentää sen. Shampoon tilalle hän laittaa ostamansa hiusvärin, jonka hän pursottaa tuohon tyhjään shampoo purkkiin. Vessasta hän löytää myös päivävoiteen, johon hän sekoittaa jalkavoiteen. Hymyillen tyytyväisenä hän lähtee napaten mukaansa kaksi eteisen pöydältä löytämänsä piparminttutankoa.

Eljas suuntaa hymyillen askeleensa Kuuselan keskustaan ja nauttii vapaudesta imeskellen piparminttutankoa. Hän on hyvällä tuulella ja pitkästä aikaa hän tuntee olonsa hyväksi, vaikkakin eritavalla kuin aikaisemmin. Keskustassa tonttu katselee kuolaten kahviloiden ja leipomoiden herkkuja. Hän päättää käydä ostamassa joulutorttuja. Eljas ei osaa päättää haluaako hän torttuja omenahillolla vai luumuhillolla, joten hän päättää ottaa molempia kolme kappaletta. Hän istahtaa penkille ja katselee keskustan vilinää maiskutellessaan torttuja. Eljakselle alkaa tulla kylmä ja jatkaa matkaansa kauppakeskukseen. Eljaksen tekee mieli hypellä pitkin kauppakeskuksen käytäviä, mutta sitten hän kävelee lelukaupan ohi ja hänen huono tuulensa palaa taas. Hymy hänen kasvoiltaan katoaa ja hän päättää suunnata askeleensa lähimpään baariin. Matkalla hän mutisee ärtyneenä, kuinka joulu on typerä hyödytön juhla, kuinka joulu muka tekee ihmiset onnellisiksi.

Sillä aikaa tuossa talossa, jossa Eljas päivällä nukkui, on menossa Lucian päivän laulun harjoittelu ja pukujen sovitus. Tuo talo on nimittäin Eljaksen KIK tuttavuuden, Pipan, hyvän ystävän talo. Pipa kokeilee päälleen valkoista kaapua ja pyörii se päällään peilin edessä. Hänen ystävänsä kehuu häntä kauniiksi ja tuo hänelle sähkökynttiläkruunun. Tyttö laittaa sen päähänsä ja katsoo itseään peilistä ennen kuin liittyy muiden kulkueen jäsenten seuraan olohuoneeseen. Pipa saa osakseen ihailevia katseita ja hän väläyttää hymyn. Yksi joukosta ei hymyile Pipalle, vaan nyrpistää nenäänsä mustasukkaisena. Hän on Huhti tonttu ja hän olisi halunnut olla Lucia-neito tänä vuonna. Pipa ei näytä päällepäin välittävänsä Huhtin mielipiteestä, mutta sisimmässään hän on niin pahoillaan, että haluaisi luopua kynttiläkruunusta. He aloittavat harjoitukset ja Pipa loistaa kauniilla heleällä äänellään.

Jatkuu ensiluukussa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti