lauantai 6. joulukuuta 2014

Kuudes luukku: Pakoon


Jouluinen. Erilainen itsenäisyypäivä. Iltasatu. Osa 6.
Amppurulaan video!

Eljas istuu vanhan huoneensa lattialla nojaten sänkynsä päätyyn ja kirjoittaen vihkoonsa päiväkirjaa. Hänen ympärillään on purkamattomia laatikoita ja aukinainen matkalaukku.

”Täällä ollaan, vanhempieni luona, entisessä kodissani. Tulin tänne eilen iltapäivällä. Tämä paikka ei kyllä ole ollut minulle koti pitkään aikaan. Yläasteellakaan tämä ei ollut enää kotini. Tämä on vain talo, jossa asuin ja elin, mutta ei tämä koti ole. Nämä seinät tuovat mieleeni vain isän huudot ja ne kamalat kommentit tonttukirjassa… ”

Eljas nostaa katseensa kirjasta seinään ja pudistaa mielestään kaikki kamalat muistot. Hän tuijottaa hetken seinää jatkaen sitten kirjoittamista.

”Tänään on Itsenäisyyspäivä, jota juhlistamme ”perinteisellä” Itsenäisyyspäivän aterialla… En ole viiteen vuoteen syönyt vanhempieni kanssa saman pöydän ääressä, koska se on tuskaa. En voi sietää heidän pettyneitä katseitaan. Ajattelin lähteä huomenna jonnekin muualle, sillä en kestä tätä taloa. Oikeastaan koko tämä kylä on minulle kuin helvetti.  Tontut muistavat vain sen hiljaisen, kunnianhimoisen tonttupojan, joka keskittyi vaan opiskeluun. Vanhempieni mielestä taas en keskittynyt opiskeluun tarpeeksi. Toivoin, että vanhempani olisivat muuttuneet vähemmän vaativiksi poissa ollessani, mutta ei. Isä ei edes suostunut auttamaan muuttokuorman purkamisessa ja äiti oli liian peloissaan sanoakseen mitään. Eivätkö vanhemmat yleensä kaipaa lapsiaan?
Minulla on ikävä Karvaturria, kaipaan hänen lämpöään. Kuinkahan se pärjää naapurini kanssa?”

Eljas sulkee vihkon ja piilottaa sen vanhaan piilopaikkaansa patjan väliin. Patjan välissä on kaksi muutakin samannäköistä vihkoa. Ne ovat Eljaksen vanhoja päiväkirjoja. Molempien kannet on koristeltu. Toisen kannessa on sininen poliisin puhelinkoppi  ”Tardis”, sekä äänimeisseli (=Sonic Screwdriver), ja toinen, vanhempi, on päällystetty punakultaisella lahjapaperilla ja siinä on kuva lahjapaketeista. Kynän Eljas jättää lattialle matkalaukkunsa viereen. Hän nousee ja selaa Instagramia puhelimellaan. Hän pysähtyy katsomaan kuvaa tonttutytöstä, joka hymyilee kynttilä kädessään. Tonttutyttö on Eljaksen KIK tuttavuus. Tuo tonttu on ainut kenen kanssa Eljas jakaa kaiken, hän tietää voivansa luottaa tyttöön. Eljas laittaa viestiä tuolla tytölle ja kertoo olevansa vanhemmillaan. Tyttö vastaa ja kysyy haluaisiko Eljas nyt, kun hänellä on aikaa, tulla käymään. Tyttö asuu Korvatunturin toisella puolella, minne on parin päivän matka. Eljas vastaa tulevansa mielellään, kunhan ehtii.
”Eljas!” Eljaksen kauniit ajatukset rikkoo hänen isänsä huuto: ”Tule syömään!” 

Eljas huokaisee ja laittaa puhelimen taskuunsa. Hän laahustaa keittiöön, missä hänen isänsä istuu pöydän päässä ja äiti kantaa pöytään paistia. Eljas vetää kasvoilleen hymyn yrittäen saada sen näyttämään mahdollisimman aidolta. Hänen isänsä ei hymyile. Eljas istuu paikalleen ja odottaa, että hänen äitinsäkin istuu alas.
”Tuoksuu hyvältä”, Eljas aloittaa varovasti keskustelun. Hänen äitinsä hymyilee ja katsoo miestään, joka sanaakaan sanomatta leikkaa itselleen palan paistia. Eljas hymyillen kehottaa äitiään ottamaan ensin ja yrittää hymyillä, vaikka hänen isänsä katsookin häntä murhaavasti syödessään.
”Mikäs siellä Korvatunturilla meni pieleen?” isä kysyy Eljakselta. Eljas nostaa katseensa lautasesta ja katsoo isäänsä säikähtäneenä, hän nielaisee nopeasti suussaan olleen palasen.
”Tuota…” Eljas aloittaa ja yrittää keksiä hätäisesti jotain: ”Minä vain pidän hieman lomaa.” Hänen isänsä katsoo häntä epäluuloisena. Isä ei usko sanaakaan mitä hänen poikansa sanoo.
”AHA”, isä sanoo ja ottaa kulauksen kotikaljaa. Hän pudistaa päätään pettyneenä ja jatkaa syömistä. Eljas katsoo hämillään lautastaan. Hän tuntee olonsa kuin pikkupojaksi jälleen.
”Mukavaa, kun tulit”, Eljaksen äiti sanoo hymyillen rakkaalle pojalleen. Eljas ei kuitenkaan näe äitinsä hymyä, vaan tuijottaa lautastaan syöden hiljaa. Koko loppuajan he vain istuvat hiljaa ja syövät. Syötyään Eljas kiittää ja nousee.
”Annoinko sinulle luvan nousta?” hänen isänsä kysyy ja Eljas istuu säikähtäneenä takaisin: ”Mi-minä en ajatellut, että…”
”Ajattelisit sitten enemmän”, isä korottaa hieman ääntään: ”Tiedän, että sinä myrkytit Pukin puuron. Tiedät etten tykkää valehtelusta.” Eljas nostaa katseensa käsistään isäänsä ja hänen silmänsä ovat apposen auki. Kuinka hän tietää?
”Mutta kun, e-en”, Eljas selittää: ”En se ollut minä.” Eljaksen isän silmiin nousee viha, hän ei voi sietää valehtelua.
”Älä valehtele!” isä huutaa: ”Itse Muori soitti minulle.” Eljas katsoo isäänsä ja näyttää vielä säikähtäneemmältä. Miksi heidän täytyi soittaa isälleni?
”Se en ollut minä”, Eljas yrittää vielä, mutta hänen isänsä ei suostu kuuntelemaan. Isä nousee rivakasti ylös ja kaataa tuolin.
”Älä valehtele!” hän huutaa: ”Enkö minä ole opettanut puhumaan totta?!” Eljas kavahtaa taaksepäin ja on kaatua tuolillaan. Eljaksen äiti katsoo vain kauhuissaan. Eljas kerää rohkeutensa ja nousee ylös.
”Minä en myrkyttänyt Pukin puuroa!” hän korottaa ääntään ja panee ensimmäistä kertaa elämässään isälleen vastaan: ”Jos et usko minua se ei ole ongelmani!” Hän kääntyy juostakseen ulos, mutta hänen isänsä tarttuu häntä olkapäästä:
”Minulle ei käännetä selkää!” Eljas riuhtaisee itsensä irti ja juoksee ulos talosta, napaten mukaansa takkinsa ja kenkänsä. Hän kuulee isänsä huudot, muttei pysähdy. Hän juoksee sukkasillaan niin kauas kuin kykenee ja vetää kengät jalkaansa, sekä takin päälleen. 
Eljas suuntaa askeleensa läheiseen baariin ajatellen:
”Onneksi minulla on lompakko takkini taskussa, sillä en aio mennä takaisin. Huomenna minä lähden pois tästä kaupungista. Enkä aio palata."

”Tuo oli elämäni hirvein Itsenäisyyspäivä.”

Jatkuu ensiluvussa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti