lauantai 13. joulukuuta 2014

Kolmastoista luukku: Sul mare luccica...


Jouluinen. Lucian päivä. Iltasatu. Osa 13.

Yöpukuinen Popu tulee keittiöön silmiään hieroen silmiään. ”Huomenta Pipa, mikä sinun hiuksiasi vaivaa?” pikku tonttu kysyy Pipalta, joka tekee aamupalaa. Pipan hiukset ovat kahdella ranskan letillä, jotka hän eilen nopeasti väsäsi istuessaan suihkun jälkeen sängyssään ja kerratessaan laulun sanoja.
”Huomenta, miten niin ei niitä mikään vaivaa”, Pipa sanoo ja haukottelee. Häntä väsyttää. Eilen tuli valvottua myöhään, kun he katsoivat Eljaksen kanssa pari elokuvaa ja juttelivat kaikesta mahdollisesta. Sen jälkeen Pipa n piti vielä käydä suihkussa ja laittaa Eljakselle peti olohuoneeseen. Sitten vielä kahdeksan herätys, Pipa huokaisee ja kaataa teetä itselleen. Hän ei muista koska olisi ollut niin väsynyt, suihkussa ollessaankin hän oli vain istunut kylpyhuoneen lattialla shampoo päässään yli viisitoista minuuttia vain tuijottaen seinään ja ajatellen Eljasta ja Lucian päivän –kulkuetta ja yleensäkin elämää.
”Mutta ne ovat oudon väriset”, Popu sanoo istuutuessaan paikalleen pöydän päähän ja pyytää kauniisti: ”Saanko kaakaota?” Pipa rypistää kulmiaan: ”Vai oudon väriset.” Hän ei ole tänään edes katsonut peiliin vaan kävellyt suoraan keittiöön keittämään vettä teetä varten.
”Minkä väriset ne ovat?” Pipa kysyy ja ottaa kaapista kupin ja kaakaojauheen: ”Haluatko kaakaosi lämpimänä?” Lettipäinen tyttö ottaa jääkaapista maidon ja kaataa sitä Popun mukiin.
”Lämpimänä, kiitos. Ja ne ovat oranssihtavat”, Popu sanoo nojaten käsiinsä ja katsellen Pipan puuhailua.
”Oranssit?!” Pipa huudahtaa laittaessaan maitomukia mikroon. Muki on pudota hänen kädestään, mutta saa sen kuitenkin pidettyä kädessään. Hän laittaa mikron päälle ja ryntää vessaan katsomaan peilistä hiuksiaan. Hän katsoo peilikuvaansa hämmentyneenä.
”Miksi? Miksi? Miksi?” Pipan valittaa katsoessaan vaaleanoransseja hiuksiaan kauhistuneena: ”Miten tämä on mahdollista?” Hän koskettaa hiuksiaan ja pörröttää niitä hämmentyneenä. Pipa haluaisi purskahtaa itkuun, mutta Popun vuoksi hän pitää kyyneleet sisällään ja kokoaa itsensä. Hän kuulee mikron kilahtavan ja menee sekoittamaan pikkuveljelleen kaakaota. Hän yrittää keksiä, mitä hänen hiuksilleen on sattunut. Hänen ainut ajatuksensa on, että joku on laittanut shampooseen väriainetta. ”Kuka se olisi voinut olla?” Pipa miettii viedessään kaakaokupin pojalle. Poika kiittää kauniisti ja hörppii varovasti lämmintä kaakaota. Pipa ottaa teekuppinsa ja kaksi tekemäänsä jälkiuunileipää juustolla, joista toisen hän asettaa Popun eteen. 

Oranssihiuksinen tyttö mutustaa leipää näyttäen rauhalliselta, mutta oikeasti hän on hädissään ja kauhuissaan, hän ei tiedä mitä tehdä. Pipa havahtuu mietteistään Popun toivottaessa hyvät huomenet Eljakselle, joka tulee pelkässä t-paidassa ja boksereissa keittiöön. Eljas hieraisee silmiään ja hymyilee aurinkoisesti. Hänen hymynsä kuitenkin hyytyy, kun hän näkee Pipan hiukset ja hänen neuvottoman ilmeensä.
”Mitä on tapahtunut?” Eljas kysyy huolissaan ja kaataa omatoimisesti teetä itselleen kuppiin, jonka ottaa tiskikaapista.
”En tiedä, minun pitäisi olla vaaleahiuksinen Lucia neito, mutta ilmeisesti shampoossani on ollut väriainetta ja hiukseni ovat värjäytyneet”, Pipa selittää ja Eljas voi kuulla hädän hänen äänestään. Eljas on purskauttaa teet ulos suustaan, kun tyttö kertoo epäilevänsä jonkun laittaneen väriainetta shampooseen. Hän saa kuitenkin nielaistua kamomillateensä. Popu nousee pöydästä, vie kiltisti mukinsa tiskipöydälle ja kiiruhtaa television eteen katsomaan joulukalenteria ja lastenohjelmia. Eljas istuu pöydän päähän Popun paikalle. Eljaksen mielessä poukkoilee kysymyksiä: ”Onko se mahdollista, että Tyty asuu juuri nimenomaan siinä talossa, jossa Eljas toissapäivänä vieraili? Mitä jos Pipa saa tietää? Menettäisinkö hänet iäksi? Miten voisin auttaa?”
”Elja”, Pipa kysyy: ”Mitä mä oikein teen?” Eljas kohauttaa olkiaan ja hörppää teetä pohdiskellen. Hän ei ole ikinä värjännyt hiuksiaan.
”Ehkä netistä löytyy apua”, Eljas ehdottaa ja Pipan ilme kirkastuu hiukan. Hän pomppaa ylös ja säntää hakemaan läppärin huoneestaan. Hän asettaa läppärin pöydälle ja kärsimättömänä odottaa netin aukeamista. Hän guuglailee hetken ja löytää keskustelun hiusten vaalennuksesta. Eljas tietää tonttutytön löytäneen jotain, kun hänen silmissään pilkahtaa toivon kipinä, joka todellisuudessa oli vain ärsyttävä oranssi Pop Up -mainos. Pipa hihkaisee hiljaisesti ja Eljas kurottaa nähdäkseen koneen ruudulla lukevan tekstin.
”Minun täytyy mennä kauppaan”, Pipa toteaa Eljaksen vielä lukiessa Demi.fin foorumikeskustelua: ”Voisitko sinä vahtia Popua, sillä aikaa?” Pipa katsoo teetä hörppivää Eljasta anoen. Eljas nyökkää ja hymyilee ajatellen: ”Ainakin voin edes vähän auttaa.” Tyttö ponkaisee hymyillen ylös tuolilta ja vie teekuppinsa tiskialtaaseen. Hän ryntää yläkertaan vaihtamaan vaatteet ja hakemaan lompakon ja pipon. Pipa on nopeasti valmis, sillä hänellä ei ole aikaa hukattavaksi. Hän huikkaa hyvästit ja lähtee Kuuselan keskustaan ostamaan tarvitsemansa. 
Sillä aikaa Eljas auttaa Popua vaatteiden vaihdossa ja hampaiden pesussa, sekä tiskaa.

Eljas pelaa Popun kanssa Kimbleä, kun ovi käy Pipan tullessa takaisin. Hän vaikuttaa paljon iloisemmalta kuin aikaisemmin ja ilmoittaa menevänsä heti laittamaan värinpoiston hiuksiinsa. Eljas toivoo koko sydämestään, että Pipan löytämä apukeino toimii.

”Jes! Minä voitin”, Popu hihkaisee siirtäessään viimeisen nappulansa maaliin.

Jatkuu ensiluukussa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti